Kovács Máté Efraim

Exkluzív interjú Kovács Máté Efraimmal, az IPSF Sportolói Tanácsának magyar képviselőjével.

Mióta űződ ezt a sportot?

Nagyon jó kérdés mert olyan, mintha mindig is ezt csináltam volna, de utána számolva idén lesz 7 éve.

Miért pont a rúd sport?

Egy véletlen eredménye;) de a mozgás mindig része volt az életemnek, beattáncos majd tájfutó voltam. A tánc meghatározó volt az életemben és úgy gondolom a rúd tánc / sport az amivel a táncot egy másik szintre lehet emelni.

Az IPSF Sportolói Tanácsának magyar képviselője, az Euphoria Pole & Fintess tulajdonosa és vezető oktatója, versenyző, ha jól tudom, most tervezel nemzetközi férfi rudas márkát nemzetközi piacra dobni. Hogy tudod ezt mind egyensúlyban tartani. A titkod?

Nincs titok. A nagy filozófus szavaival élve "olyan munkát válassz amit szeretsz és nem kell többet dolgoznod az életben" . Minden amit csinálok boldoggá tesz, így miért ne csinálnék olyanokat mik másokat is azzá tesz?

Tudsz egyszerre versenyző, edző és képviselői is lenni?

Természetesen. Sokakat készítek, fel versenyekre és magam is versenyzem. Képviselőként benne vagyok a körforgásban így a felkészítésben is jobban tudom átadni a tudást. Versenyzőként átérzem a tanítványok gondjait, örömeit. Felkészítőként és versenyzőként első kézből szembesülök azokkal a projektekkel, amiket képviselőként indítani kell. Mondhatom, hogy a három tökéletesen kiegészíti egymást.

Mivel foglalkozik a Sportolói Tanács?

Gyakorlatilag a nemzeti sportolók érdekeit képviseli a IPSF-nél, nemzeti szinten pedig támogatjuk a sportolni vágyókat. Bárki fordulhat hozzám, bármilyen kérdéssel-problémával. 

Miért az IPSF, és ha már itt tartunk, elmondanád olvasóinknak mit is takar a rövidítés?

Amikor én kezdetem, akkor igazán még csak az IPSF létezett. Az IPSF, a Nemzetközi Rúd Sport Szövetség angol megnevezésének rövidítése. Ez egy 2009-ben, Katie Coates és Tim Trautman álltál létrehozott non profit ernyőszervezet, mely összefogja a nemzeti szövetségeket.

Azt mondtad akkor még csak az IPSF létezett igazán, most, hogy más szerveztek is vannak, miért maradtál és köteleződtél el mellette?

Ha már az ember elkötelezi magát valahol, akkor olyan szervezet mellett, akinek munkásságával azonosulni tud. Továbbá az sem elhanyagolható szempont, hogy igazi nemzetközi elismertséget ez a szervezet tudod kivívni magának.

Mit értesz az alatt, hogy igazi nemzetközi elismertség?

Az IPSF az a szervezet, ami munkásságával kivívta, hogy sportokat tömörítő ernyőszervezetek sportként tekintsenek a mozgásformára és partnerként a szövetégre. Az IPSF az akivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is tárgyal ez esetleges őt karikás játékokon való részvételről.

Ha jól tudom, van más szervezet is, ami ezt állítja magáról, továbbmenve már magyarországi szervezete is van. Egy átlagember, hogy tud kiigazodni?

Ne higgyünk el mindent amit "Xy." mond. Nem azért mert direkt rossz információt akar átadni, csak nem biztos, hogy barátaink is jól tudják. A mai világban minden információ elérhető, amennyiben szeretnénk, pontos információt kapni magunk nézzünk utána.

Tudnál egy két támpontot adni? ;)

Persze ☺ Nézzük példának az olimpiai szereplést. Az öt karikás játékokon részvételhez egy nagyon hosszú út vezet. Ennek egyik lépcsőfoka a GIASF (Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége) tagság, mely a megfigyelő státusszal kezdődik. Ezt a státuszt kizárólag az IPSF birtokolja. Ez egy nyilvános adat ami elérhető a GAISF oldalán https://gaisf.org/about/observers/ . Egy másik példa a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség melynek oldalán a doppingellenes dokumentum aláirtó között szerepel az IPSF https://www.wada-ama.org/en/what-we-do/the-code/code-signatories#OutsideOlympicMovement

Mik a jövőbeli tervek?

Tovább dolgozunk a sport népszerűsítést, mind hazai, mind nemzetközi szinten, vannak projektek amik elindultak, de nem szeretnék elkiabálni semmit.

Hol lehet téged elérni?

A már fent említett csoporton keresztül, megtalálható vagyok a facebookon, de akár a stúdiómban is fel lehet keresni. https://www.facebook.com/euphoriapolefitness/

+1 Nagyon érdekel miért gondolod, hogy egy férfiaknak szóló rudas márkára szükség van?

(nevet) Mert amikkel eddig találkoztam unalmasak voltak, leszámítva ez egyedileg készítetteket. Ezeket az egyedi nadrágokat szeretném tömeg tervezésbe átvinni.

Akkor gondolj a nőkre is az izgalmas ruhák kapcsán ;) Köszönöm az interjút!

Nagyon szívesen! Köszönöm a lehetőséget!